YourRight2Choose.nl, site tegen gedwongen uithuwelijking

De website yourright2choose.nl (een initiatief van o.a. MOVSIE en Binnenlandse Zaken) geeft informatie en voorlichting aan Islamitische meisjes én jongens die met uithuwelijking te maken krijgen, of bang zijn hier mee in aanraking te komen. Uithuwelijking komt nog veel voor onder vooral allochtone bevolkingsgroepen. De website probeert je te informeren over je rechten en wat je kunt doen als je uitgehuwelijkt dreigt te worden.

kiezenDe site zet zich in voor vrije partnerkeuze, en maakt duidelijk dat hoewel gearrangeerde huwelijken vaker bij meisjes dan bij jongens voorkomen, ook deze laatste groep hier last van heeft. Turkse en Marokkaanse jongeren behoren tot de groepen in de Nederlandse multiculturele samenleving waar uithuwelijking het meest voorkomt. Een periode van intensieve dating waarbij ze meerdere dates leren kennen zoals dit veel onder Nederlandse autochtone jongeren voorkomt zit er vaak niet in.

Wat kun je doen op de site? Je kunt een test maken die uitwijst of jij je vooral door liefde laat leiden, of dat je omgeving (ouders, kennissen et cetera) ook een grote rol spelen in je beslissing met jij wil trouwen. De test kun je hier invullen.

Hulp en Advies

Verder biedt yourright2choose.nl hulp als je op het punt staat uitgehuwelijkt te worden. Er zijn enkele telefoonnummers beschikbaar van instanties die je verder kunnen helpen. Verder raadt de site je aan een noodplan paraat te hebben als je tegen je zin met iemand moet huwen. Lees hier meer info. Als je in je omgeving iemand kent die waarschijnlijk tegen zijn of haar wil in moet trouwen kun je ook tips lezen hoe je iemand kunt helpen. Luisteren is erg belangrijk, en wees je er van bewust dat dit voor velen een taboe/moeilijk onderwerp is.

Bekijk hieronder een filmpje van de Your Right 2 Choose Jongerenconferentie die eind mei 2011 werd gehouden. Tijdens deze dag kon je deelnemen aan workshops, debatteren en lezingen volgen. In de film geven (vooral moslim)jongeren hun mening over deze bijeenkomst. De toegang was gratis; houd de website in de gaten voor aanstaande evenementen.

Uit het filmpje blijkt dat de overgrote meerderheid vindt dat een jongen of meisje zelf moet kunnen kiezen wie hun partner is. Soms blijkt dit niet altijd eenvoudig; velen willen hun ouders niet teleurstellen of vrezen dat hun vader en moeder boos zullen worden.

Het NOS Journaal besteedde ook nog kort aandacht aan deze jongerendag; het nieuwsitem “gedwongen huwelijk” kun je hier onder bekijken:

Overigens daalde het aantal uitgehuwelijkte koppels volgens het Centraal Bureau van de Statistiek van 1% naar 0% en een beetje. Het aantal gedwongen huwelijken dat tot stand komt door de bemiddeling van ouders neemt dus gelukkig af, maar komt nog wel voor.

Hoe sta jij tegen het uithuwelijken van zowel meisjes als jongens? Komt het in jouw omgeving voor? En zo ja, zie je dat het misschien minder vaak voorkomt de laatste jaren? Als je zelf wil daten kun je op onze website meer informatie vinden over Islamitische datingsites. Jouw reacties lezen we graag terug, en vergeet ons niet te liken op Facebook.